consells cura instruments vent-fusta

CONSELLS PER A TENIR CURA DELS INSTRUMENTS VENT-FUSTA

Si t’acostumes a cuidar el teu valuós instrument, et donarà molts anys de funcionament sense problemes. Cal Músic t’ofereix alguns consells per a conservar i guardar el teu instrument en bon estat, net i polit.

El teu instrument és un mecanisme de precisió que cal tractar amb cura, i no s’ha de muntar ni desmuntar mai amb presses, doncs es pot torçar o trencar alguna clau, principalment les claus que fan de pont, link o connexió entre les parts de l’instrument. Es tracta del mateix cas que el saxo amb el seu tudell.

Cal tocar l’instrument amb les mans netes, i eixugar les ditades i restes de suor una vegada s’hagi acabat de tocar, així com la saliva de l’interior. Per a aquesta fí va bé el mocador cosit amb una beta i un pes. Cal que aquest sigui de la mida justa; si no acaba de passar amb facilitat no forceu, doncs podria quedar estampit a dins i seria molt difícil de treure. Els raspalls llargs que es fiquen a dins l’instrument també van bé, però una vegada a casa és millor treure’l’s de ‘interior ja que així la humitat no hi queda concentrada. També cal eixugar les sabatilles que estiguin humides amb un paper secant o de fumar.

Cal tocar l’instrument amb la boca neta, sobretot després d’haver menjat i/o begut quelcom dolç (com ara uns tassa de xocolata).

Els instruments argentats s’han de netejar amb les camusses especials per aquest tipus d’instrument. Hi ha vàries marques, con Selmer i Yamaha, i també se’n poden trobar a les joieries. Per als instruments lacats (llautó vernissat) es pot fer servir també les camusses especials o bé les tovalloletes per a netejar mobles.

Cal fer servir periòdicament un pinzell suau per a treure la pols que es posa entre les molles i les claus, i així evitar que s’enlenteixi el mecanisme.

Després de tocar cal eixugar bé el bec i la canya, i no deixar-los muntats. De tant en tant és recomanable desinfectar el bec amb alcohol o be rentar-lo amb sabó neutre i un raspallet.

Un parell de cops al mes netegeu l’interior dels intruments de fusta amb un drap xop d’oli per a ànima (bore oil), o també oli d’ametlles. Amb el mateix drap es pot fer una frega per fora per a tal de segellar els porus de la fusta i  prevenir esquerdes. Cal evitar curosament impregnar els mecanismes i les sabatilles amb aquest oli.

Netegeu amb certa periodicitat els forats d’octava o de dotzava amb un raspallet dels que es fan serfir per a netejar les pipes. Per a un oboè pot servir un fil molt prim de coure de cable elèctric, per exemple. Òbviament aixó no va per la flauta.

Cal aplicar oli als mecanismes en quantitats molt petites (no cal fer una amanida) un cop cada mes i mig o dos (amb més freqüència en ambient xafogós).

Guarda sempre l’instrument a l’estoig inmediatament després de tocar, per a evitar accidents. Jo aconsello deixar l’estoig una mica obert per tal de facilitar que s’assequi i no quedi la humitat a dins. No és aconsellable, encara que sigui còmode, deixar els instruments amb juntes de suro muntats. El suro acaba aixafant-se i dura molt menys.
El mateix es pot dir del tudell i del bec dels saxos.

Posa greix especial a les juntes de suro, però amb molta moderació, un cop a la setmana. Aixó n’allargarà moltíssim la vida.

Les juntes de la flauta s’han de netejar amb un drap net cada cop que es fa servir. No convé posar-hi cap mena d’oli o greix, per a evitar que es barregi amb la pols ambiental i faci una pasta que bloquegi la junta. Les parts s’han de fer encaixar entre sí seguint l’eix longitudinal de l’instrument, mai d’un costat cap a l’alttre.

No exposeu mai l’instrument a temperatures extremes: en concret no el deixeu mai al maleter del cotxe en un dia de sol, ni a ple sol, ni damunt d’un radiador.

Vàries coses poden causar que les sabatilles quedin enganxoses. Es pot corregir passant un paper netejador o bé un bitllet de banc entre la clau i la xemeneia, i tibant suaument. La casa Yamaha ven també un paper amb pols especial per aixó. Mai no s’ha de fer servir pols de talc, perque acaba fent una pasta amb la saliva i fa malbé les sabatilles i les xemeneies.

Per altres problemes consulteu al/la vostre/a professor/a. En cas que no us pugui ajudar, em podeu consultar a mi. No intenteu sol.lucionar casos tècnicament difícils doncs podrieu empitjorar el funcionament de l’instrument. Es tracta de mecànica de precisió, que demana eines especials i no de bricolatge domèstic o ferreteria.

Deixa un comentari